Vežbanje kod kuće ili u teretani?

Zdrave životne navike su ključni faktor za zdrav i vitalan organizam. Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana su neophodne stavke ako želite da se posvetite sebi i osećate istinski dobro u svojoj koži. 

Prevencija gojaznosti je jedan od čestih razloga zbog kog se ljudi odlučuju da iskorene nezdrave navike, međutim, bavljenje fizičkom aktivnošću će vam omogućiti i više energije, veću produktivnost tokom dana, pomoći će vam da budete otporniji na stres, a i poboljšati kvalitet sna. Jasno je da dilema “Da li vežbanje potrebno čoveku danas?” ne postoji – neophodno je.

Ne posustajte pod izgovorom da “nemate vremena”, jer nije potrebno mnogo vremena i energije kako biste omogućiti svom telu zdrave uslove. Dovoljno je da uložite svega pola sata vremena dnevno na fizičku aktivnost kako biste obezbedili pozitivne efekte. Čim osetite prve znakove kvalitetnijeg života, vežbanje i zdrava hrana će postati deo vaše svakodnevice.

Definišite cilj vežbanja

Važno je da definišete cilj vašeg vežbanja. Kada osmislite plan vežbanja u teretani prema svojim ciljevima – bićete na pola posla jer će sve vaše dalje odluke zavisiti od vašeg fitnes cilja. Kada znate ka čemu stremite, biće vam znatno lakše da istrajete u svojoj odluci i budete psihički jači u oklevanju izazovima.

Oni koji žele da uštede vreme, ili ne vole da vežbaju okruženi drugim vežbačima, se odlučuju na vežbanje kod kuće. Ovaj vid vežbanja je posebno postao popularan tokom prethodne pandemijske godine, kada se na Internetu pojavilo gomilu besplatnih planova treninga.

Kada su teretane ponovo počele sa radom, rekreativci su se vratili u svoju uobičajenu rutinu treninga. Odlazak u teretanu vam može olakšati da zadržite svoj tempo treninga i ne dozvolite sebi da preskočite isplanirani termin. 

Zavisno od vašeg cilja, sprave i sportska oprema, koje je u teretani dostupne, vam mogu olakšati da dođete do željenih rezultata, ali će vežbanje kod kuće mnogima biti prijatniji izbor. Izbor vrste treninga donesite prema ličnim afinitetima, a možete ih kombinovati u skladu sa svojim mogućnostima i ostalim obavezama. U daljem tekstu pronađite informacije koje vam mogu pomoći da razrešite dilemu stepena efektivnosti vežbanja kod kuće ili u teretani.

devojka vežba u teretani
https://www.pexels.com/photo/confident-young-female-athlete-exercising-on-treadmill-in-fitness-club-3931305/

Prednosti vežbanja kod kuće

Za postizanje rezultata vežbanjem kod kuće će vam sigurno biti potrebno nešto više truda, ali ono sa sobom donosi brojne prednosti zbog kojih se mnogi odlučuju za ovu opciju. Efikasno vežbanje u domu je moguće, a pre svega, sjajan izbor ako želite da uštedite vreme i novac. 

Nije vam potrebno da formirate kućnu teretanu, već samo plan treninga koji će sve mišiće stimulisati da napreduju. U tome vam mogu pomoći i brojne aplikacije za vežbanje koje nude besplatne programe treninga za početnike.

Jedne od glavnih prednosti vežbanja kod kuće su dostupnost i privatnost. Možete da neometano vežbate kad god poželite – bez razmišljanja o radnom vremenu teretane ili vremenskim prilikama. Dovoljno je da odredite sobu za vežbanje koja ima dovoljno slobodnog prostora za pravilo izvođenje vežbi, ali i vreme koje je u vašem rasporedu rezervisano za treniranje. 

Zašto je profesionalna teretana korisna?

Očigledan razlog “za” kada je u pitanju vežbanje u teretani je pristup raznovrsnoj opremi za vežbanje. Korišćenje fitnes sprava, koje su dostupne u teretani, smanjuje šansu za nepravilno izvođenje vežbi, a pri tome omogućava i da jednostavno osmislite trening visokog intenziteta.

Takođe, pored toga što su same sprave dizajnirane tako da vas maksimalno zaštite od povreda, u teretani imate priliku da sve nedoumice u vezi izvođenja vežbi razrešite razgovorom sa stručnim licem, to jest fitnes instruktorom, koji vam je na raspolaganju tokom vežbanja koji god paket članarine da ste odabrali.

Odlazak u teretanu je takođe prilika da se družite. Kao što svakodnevnim odlaskom na posao stičete prijatelje među kolegama, ovo će biti vaš novi hobi na kojem ćete često viđati iste ljude, pa ćete svakako steći nove prijatelje. Prijateljstvo sa ljudima koji sa vama dele ista interesovanja će vam doprineti tome da budete motivisaniji da istrajete u vašem fitnes “putovanju”.

Ako ste početnik, imajte u vidu da je na samom početku potrebna velika količina volje da biste uspeli u svojoj nameri da se posvetite redovnoj fizičkoj aktivnosti. Zato ne budite strogi prema sebi, već omogućite da se najbolje osećate tokom vežbanja – bilo to u teretani ili kod kuće. 

Svakako, obe opcije za trening su dobar na svoj način. Najbolji trening će biti onaj koji najviše prija vašem telu. Najvažnije je da budete motivisanisani i da vam treniranje bude što zabavnije. Tako ćete najbrže doći do rezultata kojima ćete biti zadovoljni.

Komentara
Očitavanje..