10 pravila koja će vam pomoći da steknete kontinuitet vežbanja i balansirane ishrane

Saveti svetskog fitnes eksperta

Ovo je onaj period života kada se svi interesujemo za neku vrstu treninga jer više nema odlaganja. Praznici su iza nas a sticanje životnih navika i dnevnih rutina će vam svakako život učiniti boljim i kvalitetnijim, kako u zdravstvenom tako i u estetskom smislu…

Poznato je da smo nacija instant tehnologije i industrije, kratkoročnih ciljeva, zdravstveno neobrazovana i neaktivna, loših prehrambenih navika.

Upravo zbog neupućenosti i nerazumevanja funkcije organizma, veliki broj ljudi kada reši da se upusti u aktivnost, ima vrlo pogrešne ciljeve i želje: preko noći dovesti telo u savršenu kondiciju, izgubiti 10 kg za mesec dana i totalno promeniti dosadašnje (ne)prehrambene navike…

„E pa, ne ide to samo tako! Zašto, pa vrlo jednostavno rečeno, zato što ne možeš nešto što uništavaš godinama, samo tet tako da popraviš“, kaže Orlando Lopac, poznati hrvatski instruktor fitnessa, lični trener, osnivač i vlasnik Orlando Fitness Grupe.

Orlando je u razgovoru za hrvatski Buro24/7 otkrio na koji način možete svoje telo da pripremite za leto, ali s jasnim predlogom da ove navike prigrlite ne na 3 meseca, već za ceo život.

1. Osnovna suština rekreativnog vežbanja jeste održavanje zdravlja, dok je estetska promena samo produkt/rezultat kvalitetne i kontinuirane fizičkog vežbanja.

2. Broj neaktivnih godina utrostručite i dobićete broj meseci unutar kojih ćete dobro osmišljenim planom treninga i ishrane moći da ostvarite većinu željenih transformacija, a da pri tome ne šokirate telo i njegovo trenutno stanje. Drugim rečima, ako ste pet godina bili fizički neaktivni, biće vam potrebno oko 15 meseci kontinuiranog treninga i balansirane ishrane, kako biste osetili i videli kvalitetan napredak.

3. Kontinuitet/učestalost vežbanja je jedan od najvažnijih faktora treninga i transformacije. Za postizanje rezultata potrebno je imati minimum 2 x 45 do 60 minuta, 4 x 30 minuta ili 6 x 20 minuta kvalitetno oblikovanog treninga.

4. Vrstu i sadržaj aktivnosti prilagodite svojim stvarnim psihofizičkim MOGUĆNOSTIMA i PREFERENCIJAMA. Poželjno je biti neisključiv, odnosno kombinovati različite vrste i oblike vežbanja – od vožnje biciklom, aktivnog hodanja u prirodi, igranja tenisa ili fudbala, do učestvovanja u različitim grupnim ili pojedinačnim fitness programima: joga, aerobik, ples, trening na spravama ili uz pomoć rekvizita…

5. Zumba fitness nije bolji ni lošiji trening od Step aerobika, TRX trening nije čudo koje će od vas napraviti atletu za pet treninga, Crossfit nije za svakoga… Godina 2016. neće doneti novi trend, novu aktivnost kojom ćete transformisati svoje estetske nedostatke i ispraviti zdravstvene tegobe u dva meseca bavljenja istim. Važno je samo vežbati, iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu… Baš kao što je higijena usta nešto što je rutina i što se treba obavljati svakodnevno, tako i fizičko vežbanje treba postati deo vašeg života koji se podrazumeva i ne propušta.

6. Ne postoje čudotvorne tablete koje će potkožno masno tkivo pretvoriti u mišićno tkivo, šta god vam u propagandnim reklamnim spotovima rekli o tome.

7. Kada se izgladnjujete i primenjujete intenzivne i agresivne dijete, telo, koliko god savršen mehanizam jeste, ne zna da vi to radite namerno i čini suprotno od onoga što biste vi želeli: čuva dugoročne zalihe energije, dakle masti uskladištene u potkožnom tkivu, a troši mišićnu masu. I ako to činite dugoročno, dovodite se u opasnost, a rezultat nećete postići. Niti blizu onoga što vam je cilj.

8. Doručak i ručak su obavezni svakog dana. Raznovrsni, šarenih boja, u obliku variva, supa, salata, s dovoljno proizvoda bogatih belančevinama/proteinima (životinjskog i biljnog porekla: riba, belo i crveno meso, jaja, sveži sir, grčki jogurt, razne mahunarke, avokado, spanać, žitarice kao što su kinoa, heljda, spelta, zob, amarant, proso…). Uz ta dva glavna dnevna obroka trebalo bi da imate još dva do tri mala obroka tokom dana. Ako vam je cilj da izgubite višak kilograma, izbegavajte sve znane i neznane šećere i smanjite unos brzih ugljeni hidrata te pokušajte u potpunosti da preskočite kasne i obilne večere.

9. Najzdraviji napitak je VODA, pijte je u dovoljnim količinama kako biste telu dali svežinu i koži elastičnost. Imajte na umu da je većina gaziranih sokova prepuna šećera, i da su alkoholni napici vrlo kalorični.

10. Ne donosite životne odluke kada krećete na vežbanje. Budite realni, s minimalnim očekivanjem, dovoljno strpljenja i pozitivne energije. Odaberite i kombiniujte aktivnosti koje vas vesele i umaraju na kvalitetan način – to je ono kada jedva čekate da se trening završi jer vam već teško, a kada završi jedva čekate novi jer se osećate dobro, bolje, najbolje…

Izvor: Buro247

 

Komentara
Očitavanje..