Zašto zubi u trudnoći propadaju?

Istine i zablude o zubima u trudnoći

Od davnina je u našem narodu propadanje zuba dovođeno u vezu sa trudnoćom. I danas od mnogih dama mogu se čuti žalbe da su im se u trudnoći zubi pokvarili, da su počeli da propadaju ili ispadaju. 

Međutim, da li ovo ima veze jedno sa drugim? Da li trudnoća stvarno utiče na propadanje zuba?

Da bismo ovo razrešili potražili smo savet stručnog lica a zubar je prava osoba koja ima prikladno znanja da odgovori na ova pitanja.

Zubi u trudnoći

Na osnovu razgovora sa stomatologom odmah na početku ćemo reći da je pogrešno verovanje da zubi stradaju zbog trudnoće

Mišljenje da zubi propadaju za vreme drugog stanja zbog nedostatka kalcijuma nema osnovu u nauci jer se struktura zuba u trudnoći ne menja.

Kako je kalcijum važan za razvoj bebe postoji verovanje da zbog njegovog eventualnog nedostatka propadaju zubi majke. To nije tačno jer čak i da nema dovoljne količine kalcijuma za bebu on će se nadoknađivati iz kostiju majke a ne iz njenih zuba. 


Oralna higijena u trudnoći

Osnovni problem propadanja zuba u trudnoći je neadekvatna dentalna higijena.

Jednostavno rečeno, zubi se ne peru dovoljno dobro i dovoljno često. Kada se tome pridoda i pojava koja se dešava u telu trudnice, kao što je promena hormonske strukture, povećava se rizik da se pojavi karijes na zubu ili neka druga bolest zuba.

Hormonskim disbalans može uticati i na desni i na zube trudnice koji mogu postati osetljiviji i manje tolerantniji na razne mikroorganizme koji deluju u usnoj duplji što u kombinacji sa lošom oralnom higijenom dovodi da bržeg propadanja zuba. Sve su to preduslovi za pojavu zubnih bolesti kao što su gingivitis ili parodontopatija koji za posledicu mogu imati ozbiljne zubne infekcije i ispadanje zuba.

Gadljivost i jutarnje mučnine

Mnoge trudnice, naročito u prvom trimestru, mogu da imaju osećaj gađenja prilikom pranja zuba a česta je i pojava mučnina i povraćanja što u mnogome utiče na pravilno održavanje oralne higijene. Stomačne kiseline su jake i nagrizaju zubnu gleđ što povećava rizik od zapaljenskog procesa.

Ishrana u trudnoći utiče i na zdravlje zuba

Poznato je i da ukusi za hranom mogu biti znatno promenjeni u toku drugog stanja. Neke trudnice imaju povećanu potrebu za kiselim krastavcima i slanišima dok druge za grickalicama i slatkišima na šta treba obratiti posebnu pažnju. 


Kako održavati oralnu higijenu u trudnoći

Kako bi se oralna higijena adekvatno održavala usled svih ovih problema preporučujmo sledeće:

  • Korsitite četkice za zube sa manjom glavom i paste sa neutralnijim ukusima. 
  • Posle povraćanja isperite usta vodom i tečnošću za zube pa tek nakon nekog vremena zube operite pastom. 
  • Ne zaboravite da šećer izaziva karijes! Isperite usta posle svakog unosa šećera a najbolje bi bilo da ih operete.
  • Ukoliko niste pronašli pastu koja vam odgovara zube treba češće prati samo četkicom sa mekanim vlaknima ali se potrudite da ne radite to predugo jer pranje zuba bez paste znatno smanjuje higijenu zuba. 
  • Erudite se da konzumirate zdravu hranu koliko god je to moguće


Prevencija je ključna stvar!

Vrlo je važno da posetite vašu stomatološku ordinaciju na vreme kako bi sanirali svaku promenu ili kvar i kako i bi dobili adekvatne savete o higijeni zuba tokom trudnoće.

Komentara
Očitavanje..